2012-10-18

Próbaelőfizetéses lehetőség a Google Playben

Már nem muszáj egyből anyagilag elköteleznünk magunkat egy alkalmazás mellett!


A Google Play
Akiknek Android operációs rendszerű telefonja (vagy bármely más Andriodos eszköze) van, egyáltalán nem újdonság a Google Play (illetve a Play Store), mivel mind a hasznos, mind a szórakoztató alkalmazásokat onnan szerezhetik be leginkább. Az online bolt, a Play Store tulajdonképpen digitális tartalomszolgáltatás, korábbi neve Android Market. A Google Play- ben nem csak alkalmazásokat találhatunk, hanem zenéket, filmeket és könyveket is.
Több kategóriára vannak felosztva a letölthető/megvásárolható tartalmak, műfajilag is, illetve ingyenes vagy térítéses alkalmazásokra is szétbontható. Ha akarunk akkor böngészhetünk kedvünkre, legnépszerűbb, legújabb, szórakoztató, irodai alkalmazások, kommunikáció, stb kategóriákban. De ha van konkrét, vagy nagyjából van elképzelésünk arról, hogy milyen alkalmazást szeretnénk például a telefonunkra, akkor csak beírjuk a keresésbe, a Play Store pedig kihozza az összes olyan alkalmazást, amelynek bármilyen köze van a beírt kulcsszóhoz.





Előfizetés vásárlás helyett
Ez év májusától van lehetőség arra, hogy a szoftvergyártók előfizetésért cserébe szolgáltassák alkalmazásaikat, míg korábban csak egyszeri vétel volt lehetséges. Ez a felhasználóknak (sem) igazán ideális, hiszen vannak olyan alkalmazások, amelyek elavulnak, és akkor lehet megvenni a következő, valószínűleg ugyanattól a gyártótól érkező szoftvert. Az előfizetés folyamatosan megújul, és csak akkor szűnik meg, ha a felhasználó lemondja, vagyis törli az alkalmazást. A fejlesztő határozza meg az árat és a számlázás intervallumát, a Google pedig kezeli a fizetési tranzakciókat. Mielőtt az előfizetés megtörténik, a felhasználó pontosan tájékoztatva van az árról és arról, hogy milyen időközönként vonják le megadott számlájáról az előfizetés összegét.



... és most már itt van az ingyenes próbaelőfizetés is!
Most már egy előfizetés mellett sem kell elköteleznünk magunkat, mivel a Google nemrég bejelentette, hogy most már próbaverzió funkcióval (try-and-buy) bővül az előfizetéses modell. Természetesen itt is a fejlesztő döntheti el, hogy a próbaelőfizetés mennyi időre lehetséges, azonban minimum egy hétnek kell lennie, és a megadott időn belül bármikor vissza lehet lépni. Sajnos ezt nem lesz kötelező a fejlesztőknek felkínálnia, tehát attól még, hogy van rá lehetőség, nem biztos, hogy mindenki (a fejlesztők) élni fognak vele.
Természetesen mielőtt igénybe vennénk a próbaelőfizetést, bizonyítanunk kell, hogy akár az "igazi" előfizetést is állni tudnánk, tehát mindenképpen meg kell adni egy kártyaszámot. A próba idő alatt is számláz a Google, de egyszerűen csak $0.00 szerepel rajta. A próbaidő leteltével pedig ugyanúgy havonta megújulóvá válik az előfizetés mint korábban, illetve ugyanúgy, ha törlésre kerül az alkalmazás, akkor megszűnik az előfizetés.



Egyelőre... de mi lehet még?
Ezt a fajta modellt egyelőre csak médiaalkalmazások és tartalomszolgáltatók használják igazán, de nem szabadna itt megállni. Rengeteg olyan szórakoztató és/vagy hasznos alkalmazás lenne, vagy lehetne, amelynél ez a modell lenne az ideális. Nem kellene mindig az újabb és újabb verziót megvenni, hanem a már meglévő alkalmazás újulna meg újra és újra. Sok alkalmazás jár úgy, hogy egyszer csak felkapott lesz, mindenki megveszi, majd elhanyagolódik, és ezzel a fejlesztő sem, de még a felhasználó sem jár jól feltétlenül. Az előfizetésnél a felhasználó számára az egy idő után már nem használatos alkalmazástól meg lehet válni, és nem kellett korábban akkora pénzösszeget fizetni, a fejlesztő számára pedig idővel sokkal nagyobb bevételt hozhat a folyamatos előfizetés, mint az egyszeri fizetés.




Előfizetésekkel újul meg az Android boltja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése