2012-10-09

Nézelődjünk a víz alatt!

Gyönyörű víz alatti képeket is nézegethetünk már a Street View-val!

A Google Maps

A Google Maps-et az emberek többsége naponta használja, ez is bizonyítja, hogy mennyire hasznos alkalmazás/szolgáltatás. Nincs olyan hely a világon, amit ne találhatnánk meg, hiszen a térképek és műholdfelvételek az egész Földet lefedik. (Természetesen vannak olyan szigorúan titkos létesítmények melyeket nem találhatunk meg a Google-lel kötött megállapodások miatt. Ezeket valamilyen módszerrel kitakarják.)
A Google Maps része a Street View ("Utcakép"), amellyel egészen közelről láthatunk városrészeket panorámaképeken. Sokszor támadják a Google-t a személyiségi jogokkal foglalkozó szervezetek, a magánszféra megsértése miatt. De pont ezért az arcokat és a rendszámokat nem mutatják teljes részletességgel. Ha "problémás" kép kerül be, azt a lehető leggyorsabban eltávolítják.


A víz alatti világ
A Google gyönyörű víz alatti képeket adott hozzá a Google Maps-hez, így most már az is megszemlélheti a víz alatti élővilágot a Street View-val, aki eddig nem tehette. A képek három különböző helyszínen, a leghíresebb búvárparadicsomokban készültek: Ausztrália, Fülöp-szigetek és Hawaii. A későbbiekben további helyszínekről szeretnének képeket hozzáadni.
Itt lehet körbenézni a gyönyörű helyszíneken. Ezen a gyűjtőoldalon pedig az összes korallzátony és az ott élő állat megtekinthető.




Honnan vannak a képek?
A képeket a Google egyik partnere, Catlin Seaview Survey gyűjtötte össze egy program keretében, amelynek célja a víz alatti élővilág változásának megfigyelése.
Mivel a víz alatt gyenge fényviszonyok uralkodnak, rendkívül nehéz ebben a közegben fotózni, ezért kifejlesztettek három olyan nagylátószögű optikával felszerelt kamerát, amivel nagyfelbontású képeket tudnak készíteni még itt is. A fotók négy másodpercenként készültek (nagyjából két-három kilométer per órával haladtak), majd összeillesztették őket, hogy 360 fokos panorámaképeket kapjanak.

Tudományos és általános előnye
Több előnye is lehet ezeknek a panorámafelvételeknek. Amellett, hogy a tudósok így a világ bármely pontjáról figyelemmel kísérhetik a változást, a projekt igazgatója, Richard Vevers szerint ez jó lehetőség arra, hogy az emberek megismerkedhessenek az óceán élővilágával, főleg azok, akiknek erre sosem lehet lehetőségük valamilyen okból, illetve remélhetőleg növelhető velük a társadalmi tudatosság.


Víz alatti Street View a Google-től

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése